Pewnie wiecie, że nie za dwie, a dla dwóch🙌🏻 Ciąża faktycznie zwiększa zapotrzebowanie energetyczne organizmu, a wartość ta zależy od okresu ciąży. Tak więc zapotrzebowanie:
-w 1 trymestrze wzrasta o ok. 85 kcal/dobę
-w 2 trymestrze o ok. 285 kcal/dobę
-w 3 trymestrze o ok. 465 kcal/dobę
Przez cały okres trwania ciąży, dieta powinna być odpowiednio zbilansowana, różnorodna i odżywcza, z wykluczeniem surowego mięsa, ryb oraz jaj, a także niepasteryzowanego mleka czy jego przetworów. Żywienie kobiet ciężarnych nie odbiega od klasycznej, racjonalnej diety! Nie ma także przeciwwskazań do utrzymywania diety wegetariańskiej lub wegańskiej🌱
Co istotne, kobiety, które przed zajściem w ciążę, miały nadmierną masę ciała, nie muszą zwiększać dziennej podaży kalorii – badania wskazują, że w takim przypadku nawet zmniejszenie dziennego zapotrzebowania o ok. 125 kcal zapewnia optymalne warunki do prawidłowego przebiegu ciąży⭐️
Niestety, wciąż nie ma badań wskazujących najpopularniejsze ciążowe zachcianki, ale liczymy na Was: dajcie znać co było Waszym ulubionym daniem w okresie ciąży! 🍕
źródła: Khammarnia M, Ansari-Moghaddam A, Kakhki FG, Clark CCT, Barahouei FB. Maternal macronutrient and energy intake during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health. 2024 Feb 15;24(1):478. doi: 10.1186/s12889-024-17862-x. PMID: 38360655; PMCID: PMC10870573
Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Stand. Med. Pediatr., 2016, 13, 9–24
Wendołowicz A., Stefańska E., Ostrowska L. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu (2014); 20(3): 341–345